Hoeveel verbruikt een elektrische sfeerhaard?

Hoeveel verbruikt een elektrische sfeerhaard?

Wil je een elektrische sfeerhaard kopen, maar ben je benieuwd hoeveel elektriciteit deze verbruikt? Met de huidige energieprijzen wil je natuurlijk een beetje besparen op de kosten. Een elektrische haard is een stuk zuiniger in gebruik dan een traditionele open haard. De kosten vallen dan ook een stuk lager uit. In dit artikel lees je alles over het verbruik van een elektrische sfeerhaard

Het verbruik van een elektrische sfeerhaard


Hoeveel een elektrische sfeerhaard verbruikt, kan sterk variëren. Dit hangt namelijk af van een aantal verschillende factoren, zoals de grootte van de haard, de branduren en de instellingen die worden gebruikt. Een elektrische haard verbruikt op de hoogste warmtestand maximaal 2.000 watt (2 kW). Dit is ongeveer evenveel als een elektrische oven of een wasdroger. Het verbruik van de haard is minder als deze op een lagere warmtestand staat.
Uiteraard hangen de kosten van een elektrische haard ook af van de elektriciteitsprijzen in jouw regio.

Verbruik van een elektrische sfeerhaard met verwarming


In het algemeen verbruikt een elektrische sfeerhaard met verwarming 750 tot 2000 watt. Kijk altijd goed naar het maximale vermogen van een haard. Hoe warmer de haard, hoe meer elektriciteit deze verbruikt.

Verbruik van een elektrische sfeerhaard zonder verwarming


Een haard zonder verwarming verbruikt minder elektriciteit dan een variant met verwarming. Aangezien de haarden LED verlichting bevatten, zijn de modellen erg energiezuinig. 

Verbruikskosten berekenen


Wil je de verbruikskosten van een elektrische haard berekenen? Houd dan rekening met de branduren, het vermogen van het toestel en de elektriciteitsprijzen per kWh. Het gemiddelde verbruik bereken je zo:
Vermogen van de haard x branduren per dag x 365 dagen x elektriciteitsprijs = geschatte kosten per jaar
Een voorbeeld: stel je zet jouw elektrische haard iedere dag 2 uren aan op de maximale stand. Je verbruikt dan 2000 watt (2 kW) x 2 per dag. Dit is 4000 watt, oftewel 4 kWh per dag.
Om het verbruik van een jaar uit te rekenen, vermenigvuldig je deze 4 kWh met 365 dagen. Dit is 1460 kWh. 
Betaal je een elektriciteitstarief van 0,20 euro per kWh? Dan kom je uit op (0,20 x 1460 kWh) 292 euro per jaar.
Natuurlijk zul je de haard niet iedere dag precies 2 uur aan hebben. Er zitten vast dagen bij dat dit langer of korter zal zijn. Daarom is dit ook maar een schatting van jouw verbruikskosten.

Een elektrische haard is een duurzaam alternatief voor een traditionele haard


Een elektrische sfeerhaard werkt niet op gas en is daarom duurzamer dan een traditioneel exemplaar. Bovendien hoef je de verwarming van jouw haard niet altijd aan te hebben. Deze kun je vaak met een druk op de knop uitzetten. Een sfeerhaard met alleen een vlammeneffect en geen warmte verbruikt een stuk minder elektriciteit. 
Naast verbruikskosten betaal je ook eenmaal aanschafkosten. Maar een elektrische haard hoeft niet duur te zijn. In de webshop van Diamondflame vind je al sfeerhaarden voor 650 euro! Neem een kijkje in ons grote assortiment en neem bij vragen gerust contact met ons op!
Terug naar blog