Hoe veilig is een elektrische haard?

Hoe veilig is een elektrische haard?

Open haarden zorgen voor een gezellige sfeer in huis. Maar je moet helaas ook rekening houden met een aantal risico’s, zoals brandgevaar. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop goede alternatieven voor een echte open haard. Elektrische haarden zorgen voor net zo’n gezellige sfeer, maar dan zonder echt vuur! Maar hoe veilig is een elektrische haard eigenlijk? 
In dit artikel vertellen we je meer over de veiligheid van een elektrische haard, inclusief brandveiligheid en kindvriendelijkheid. Ontdek hier hoe veilig en betrouwbaar een sfeerhaard is!

De veiligheid van een elektrische haard


In tegenstelling tot hout- of gashaarden hebben elektrische haarden geen echt vuur. De haarden werken door middel van elektriciteit en imiteren de uitstraling van een vlam met behulp van verlichting. Het lijkt dus net of je naar een echt haardvuur zit te kijken, maar nu zonder een echt vlammenspel. Er zijn een aantal redenen waarom een elektrische haard als een veiligere optie dan een traditionele open haard wordt gezien.

Elektrische haarden hebben geen echt vuur


Aangezien een sfeerhaard op elektriciteit werkt, hoef je je geen zorgen te maken over vliegende vonken of brandgevaar. De haard wordt zelfs niet eens heet en is daardoor veilig voor mens én dier. Ook met kinderen in de buurt kun je de haard gewoon aanzetten.

Er komen geen schadelijke stoffen vrij


Elektrische haarden stoten geen schadelijke stoffen uit, zoals koolmonoxide en stikstofoxide. Dit maakt de haard een stuk veiliger als het gaat om luchtkwaliteit. Er is geen ventilatie nodig en er is geen risico op koolmonoxidevergiftiging. 

De haard blijft koel


Omdat er geen echt vuur wordt aangestoken, wordt de buitenkant van de haard niet heet. Dit vermindert het risico op brandwonden. Dit is met name belangrijk voor gezinnen met kinderen en/of huisdieren.

Ze beschikken over veiligheidsfuncties


De moderne elektrische haarden beschikken over diverse veiligheidsfuncties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oververhittingsbeveiliging waarbij de haard automatisch wordt uitgeschakeld als de interne temperatuur te hoog wordt. Bovendien zijn sommige modellen ook uitgerust met een timerfunctie, zodat de haard zich automatisch uitschakelt na een tijdje. 

De veiligheid van een elektrische haardKeurmerken voor sfeerhaarden


Wanneer elektrische haarden worden geproduceerd, zijn er een aantal veiligheidsregels waar de haarden aan moeten voldoen. Hier wordt dan ook streng op gelet en er zijn diverse kwaliteitscontroles. Zo wordt er bijvoorbeeld gecontroleerd of de haard niet warm wordt en of de timers wel goed werken. Als een haard wordt goedgekeurd, ontvangt deze een officieel keurmerk, namelijk de CE-markering. 
De sfeerhaarden in de webshop van Diamondflame zijn allemaal goedgekeurd en beschikken over een officieel keurmerk.

Conclusie: hoe veilig is een elektrische haard?


Dus hoe veilig is een elektrische haard nu? Elektrische sfeerhaarden zijn in vergelijking met traditionele haarden een stuk veiliger. Een van de belangrijkste voordelen van deze haard op elektriciteit is dat het geen open vuur heeft. Dus geen vliegende vonken of brandgevaar. Ook kun je prima een sfeerhaard in huis halen als je kinderen en/of huisdieren hebt, de haard wordt namelijk niet warm. Met de juiste zorg en verantwoord gebruik kunnen elektrische haarden een veilige optie zijn om een gezellige sfeer in huis te creëren.
Terug naar blog